Casa Di Batavia


Liefhebbers van de Indonesische keuken bevinden zich in onze contreien niet direct op de beste plek. Nee, voor een groot aanbod Indonesische restaurants moet je bij onze Noorderburen zijn, iets wat uiteraard te maken heeft met het koloniale verleden van de Hollanders. Een paar honderd jaar slavernij, onderdrukking, en een portie genocide op zijn tijd: dat heb je er als Indonesiër wel voor over om een eethuisje te openen in Tilburg of Enschede zeker? Bij onze oranje-gekleurde vrienden uit het noorden kan je je met moeite 100 meter verplaatsen zonder per ongeluk een Indonesisch restaurant binnen te wandelen. In Gent echter zijn de plekken waar je Indonesisch kan eten op één hand te tellen, en dan hoeft die hand niet eens per se vijf vingers te tellen.


Één van die weinige Indonesische restaurants in Gent is Casa Di Batavia, hoewel 'afhaalrestaurant' de lading misschien net iets beter dekt. Als je dat wil kan je je take-awaymaaltijd echter ook meenemen naar de eerste verdieping, waar een kamer is ingericht met Indonesische decoraties en foto’s. Maar eerst is het aan Captain Critic om zijn maaltijd samen te stellen aan de toog beneden. Het is niet makkelijk kiezen uit de stuk voor stuk smakelijk uitziende schotels maar de kapitein doet toch een poging. Als voorgerechtje kiest hij voor dé klassieker uit de Indonesische keuken: kipsaté met pindasaus. Die mag hij direct meenemen naar boven, samen met een billijk geprijsde fles rode biowijn. De kipsaté is meer dan geslaagd: het vlees is correct bereid en de pindasaus is heerlijk.


Na een goed kwartier komt de vriendelijke uitbater de door de kapitein zelf samengestelde hoofdschotel brengen: mihoen met nog drie verschillende bereidingen: gestoofde Chinese kool met onder meer wortel en ei, tofu met curry en rendang, de Indonesische versie van stoofvlees (zonder friet dan). De smaken zitten goed, de tofu is pikant maar niet té (aangepast aan het Europese smaakpalet dus) en de rendang is misschien een tikkeltje droog maar wel heel lekker. Alles wordt hier overigens opgediend in een piepschuimen bakje, maar dit is dan ook een take-away, geen sterrenzaak.


Captain Critic zal Casa Di Batavia in de toekomst sowieso blijven frequenteren, en hij weet zelfs wat hij volgende keer zal nemen. Iets wat hem ook deze keer al verleidelijk lag aan te kijken vanachter het vitrineglas: het legendarische broodje bapao (de gabbers van The Opposites noemen het ook wel bakpao), een gestoomd broodje met een vulling zoals rundvlees of kip. De kapitein is al in zijn nopjes.
 



Reacties

  1. Bedankt voor deze mooie culinaire recensie! Het zijn inderdaad bakjes die je naar de eetkamer meeneemt; Het zijn echte bio-afbreekbare rietsuiker bakjes,

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heb er onlangs enkele gerechten afgehaald.
    Helemaal niet slecht maar bij Gado-Gado in 't Patershol is 't veel lekkerder en gezelliger.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor