Mie Vie


Een veganistische zaak die een beoordeling moet krijgen van een notoir vleesliefhebber als Captain Critic? Dat is als een ethische commissie waarin Gentse socialisten zetelen. Maar kijk, aangezien ook dat blijkbaar allemaal toegestaan is dezer dagen, kan ook Mie Vie door Captain Critic bezocht worden.


Mie Vie is een adres voor ‘brunch, lunch en sweet hunger in hartje Gent’, en dus volledig veganistisch. Voor de onwetende lezer: veganisten staan tot vegetariërs zoals een communist tot een salonsocialist: ze zijn met andere woorden veel extremer. Een vegetariër neemt er genoegen mee om geen dieren te consumeren, een veganist onthoudt zich echter van álle mogelijke dierlijke producten. Geen eieren dus, geen melk en zelfs geen honing. Best extreem dus. Mie Vie is nog maar net open, en het interieur kan misschien nog wat aankleding gebruiken, maar desondanks is het binnen wel aangenaam zitten. Veel hout, veel wit: de usual suspects tegenwoordig.


Na een blikje biofrisdrank (Cawston Press rhubarb) uit de koelkast, wil de kapitein van start gaan met de verse dagsoep maar die is net op. Kan natuurlijk gebeuren met verse dagsoep. En een zaak die nog maar pas open is kan nog wat worstelen met het inschatten van correcte hoeveelheden. Hoe dan ook: bij het gebrek aan soep kan de kapitein bestellen wat hij eigenlijk veel liever wou bestellen: een brownie als dessert.


Als 'main dish' kiest Captain Critic de ‘caesar salad’. Uiteraard geen klassieke caesar salad, want die klassieke versie bestaat naast sla (logisch) uit o.a. parmezaanse kaas, gekookt ei en - niet volledig klassiek, maar je zal het dikwijls terugvinden in een caesar salad - kipfilet. Stuk voor stuk dikke no-no’s voor de veganistische medemens. De ‘caesar salad’ van Mie Vie bestaat uit ‘vegan chick pieces’, romeinse sla, preikiemen, pijpajuin, tomaat, dressing, geroosterde pittenmix en edelgist. Zoveel aanpassingen aan de klassieke versie dat de vraag rijst of je dit überhaupt nog een caesar salad mag noemen. Enkel de romeinse sla blijft namelijk over. De kapitein wil echter niet muggenziften, en vooral niet omdat de salade zeer smakelijk blijkt te zijn. Krokante sla, een lekkere dressing waarin de aangename smaak van tahine te ontwaren valt, een absoluut heerlijke pittenmix en preikiemen die voor een pittige toets zorgen. En de ‘vegan chick pieces’? Die blijken gemaakt te zijn op basis van soja en moeten - geloof het of niet - nauwelijks onderdoen voor een stukje gebakken kipfilet.


Afsluiten doet Captain Critic zoals eerder vermeld dus met een vegan brownie. Die zou dus geen eieren of boter mogen bevatten, is gemaakt met amandelmeel, agavesiroop en pecannoten, en is simpelweg heerlijk. De kapitein heeft er geen spijt van dat er geen soep meer was. Wie wil er nu soep als er ook brownies zijn. Laat het een les wezen.


Zijn eerste bezoek aan een exclusief veganistische zaak is een meevaller gebleken voor Captain Critic. Met het oog op het milieu raadt hij ook u aan om af en toe ’s een veganistische maaltijd in uw dieet in te passen, en dat mag dan gerust een maaltijd van Mie Vie zijn. Wil dat nu zeggen dat de kapitein zelf vlees gaat afzweren en geen dode dieren meer gaat eten? Neen, dat nu ook weer niet. Die dode dieren moesten maar zo verdomd lekker niet zijn.
 Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor