Fou D'O


Fou d’O is al sinds 2011 een vaste waarde aan de oevers van de Gentse Leie. Voor gasten die met de plezierboot zouden willen komen is er zelfs een eigen aanlegsteiger. De naam van Captain Critic zou misschien anders suggereren, maar de kapitein is vandaag niet met een nautisch vervoermiddel tot bij Fou D’O geraakt, maar gewoon met de auto. Uit de naam van de zaak blijkt al dat Fou D’O trots is op z’n ligging aan het water, en die trots is niet misplaatst. Daar kan Captain Critic van meespreken wanneer hij plaatsneemt op het terras met prachtig zicht op de met plezierbootjes bezaaide Leie. Een veel betere plek voor een zomers diner zal je in Gent niet snel vinden.


De vriendelijke bediening voorziet de kapitein al snel van de gin tonic van het huis, vergezeld van een krokantje met een zachte basilicumdip. De gin tonic zal van pas komen bij het bestuderen van de menukaart, die behoorlijk omvangrijk is en vol staat met klassiekers die zonder overdrijving tot de favoriete gerechten van de kapitein gerekend mogen worden, en bij uitbreiding tot de favoriete gerechten van de doorsnee Vlaming. Of zo zou het toch horen in een ideale wereld (maar in een ideale wereld zou Trump natuurlijk geen president zijn, en Club Brugge niet aan de leiding van de Jupiler Pro League staan). Denk côte-à-l’os en steak tartaar, denk zeetong meunière en Gentse stoverij, denk zelfs fricandon met appelmoes. De deliberatie is moeilijk, maar de keuze valt uiteindelijk op vol-au-vent. Een gewone klassieke vol-au-vent? Die staat ook wel op de kaart, maar nee, de kapitein gaat voor de versie met gebakken kalfszwezeriken. Overal waar kalfszwezeriken op een menukaart te vinden zijn, is de kans groot dat u een tevreden Captain Critic zal aantreffen, al dan niet inclusief brede, griezelige clown-achtige grijnslach.


Maar eerst - uiteraard - een voorgerecht. Hoewel ook hier een aantal Belgische klassiekers tot de mogelijkheden behoren (Captain Critic sloeg toch even aan het twijfelen bij de woorden garnaal- en kaaskroketten) gaat de kapitein de meer exotische toer op: sashimi van zalm, tonijn en zwaardvis met wakamé, gember en rammenas. En daar is hij verre van ontevreden mee. De portie vis is overvloedig en kraakvers. De klassiek Japanse combinatie met wakamé (een soort zeewiersalade), gekonfijte gember en wasabi (die bij Fou D’O overigens nagenoeg even heet blijkt te zijn als het oppervlak van de zon) is misschien weinig gewaagd, maar daarom niet minder lekker. Daarbij een frisse fles rosé, die evenzeer past bij de warme zomeravond, het voorgerecht als bij het hoofdgerecht.


En voor dat hoofdgerecht - vol-au-vent met gebakken kalfszwezeriken, remember? - is de tijd inmiddels aangebroken. De vol-au-vent is heerlijk: lekkere stukken zachte kip, paddestoelen, lente-ui en een bladerdeeggebakje dat voor de gelegenheid een soort langwerpige vorm heeft meegekregen i.p.v. het klassieke torentje. Alsof dat alles nog niet genoeg zou zijn wordt de vol-au-vent vervolledigd door twee glorieuze stukken kalfszwezerik. Perfect krokant gebakken, zacht van structuur en simpelweg afgewerkt met wat grof zout. Daarbij frietjes met huisgemaakte mayonaise, frietjes die Captain Critic voor één keer nagenoeg onaangeroerd laat, daarvoor is de portie vol-au-vent te aanzienlijk. In het leven moet men prioriteiten stellen. Ja, zelfs Captain Critic.


De kapitein is wel degelijk voldaan, maar eens te meer, en naar goede gewoonte, beslist hij om er toch nog een dessert bij te proppen. Een coupe brésilienne deze keer, we hadden het toch over Vlaamse brasserieklassiekers. Die coupe is geslaagd: smeuïg ijs, huisbereide karamelsaus, brésiliennenootjes en een toef slagroom. Zo simpel en voorspelbaar als de tactische ingrepen van Marc Wilmots, maar o zo lekker. Het is een klassieker voor iets. Doe daar nog een 10 jaar oude madeira bij en u weet dat de kapitein tevreden naar huis kan.Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor