Publiek


Dat Publiek de zaak is van voormalig Volta-chef Olly Ceulenaere en al in zijn eerste jaar een Michelinster toebedeeld kreeg wist u misschien al (Captain Critic: uw adres voor tweedehands nieuws en gerecycleerde berichtgeving).


Publiek is echter absoluut geen klassiek Michelinrestaurant, wat al meteen duidelijk wordt bij het aperitiefhapje: hardgekookte kwarteleitjes die je zelf aan tafel nog mag pellen. Op zijn minst origineel te noemen. De eerste gang - escabeche van gerookte paling en mosselgroenten - is een frisse, ideale manier om elk menu van start te laten gaan.


Wat erop volgt is op zich weinig meer dan een tartaar van kalf bedekt met een carpaccio van Parijse champignons, maar de kapitein kan in ieder geval en in alle eerlijkheid zeggen dat hij nog nooit zulk een lekkere tartaar van kalf bedekt met een carpaccio van Parijse champignons gegeten heeft: fantastische pure smaken en texturen zorgen voor een topgerecht.



Schelvis met schorseneer en melkwei is de perfecte, lichte intro voor het fantastische hoofdgerecht: kalkoenbout met verschillende texturen van aardpeer en aardappel. Ceulenaere werkt met zogenaamd 'eerlijke' producten, maar bij deze Flemish Foodie snak je op geen enkel moment naar de ‘chique’ ingrediënten die je in de meeste andere Michelinzaken op je bord terugvindt. Na het dessert - flan caramel met gebrande peer - volgt nog een extraatje bij de koffie, maar dan à la Ceulenaere: een warme cake die aan tafel overgoten wordt met whisky sour. Het is eens iets anders dan een praline.


De open keuken waar je Ceulenaere en zijn team de hele avond kan gadeslaan (ja, de kapitein kan als geen ander genieten van een potje voyeurisme), gecombineerd met de nonchalante (maar perfecte) no-nonsense bediening zorgen ervoor dat de hele avond zich in een losse, ontspannen sfeer afspeelt. Captain Critic is er zeker van dat deze zaak de komende jaren alleen maar verder gaat groeien. Toegegeven, na deze recensie is ‘Captain Slijmbal’ misschien een toepasselijker titel dan Captain Critic, maar daar trekt ondergetekende zich nu eens geen bal van aan.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor