Domestica


Domestica is een eerder klassiek Frans-Belgisch restaurant, iets wat Captain Critic met de hoogste eerbied neerpent. Is er immers een betere keuken te vinden dan de klassieke Frans-Belgische? Neen. En dat staat niet open voor discussie. Het gebouw - een gerenoveerd herenhuis uit de negentiende eeuw - sluit perfect aan bij die klassieke keuken.


Na even wachten wordt de kapitein naar de statige ‘zwarte zaal’ begeleid, waar hij plaats mag nemen onder een reusachtige kroonluchter. Bij het aperitief worden twee hapjes geserveerd: een warm asperge-roomsoepje en een kommetje met mini-brunoise van appel en komkommer gecombineerd met haring. De kaart is samengesteld uit een verzameling van enkele van Captain Critic’s favorite dishes. Een moeilijke bevalling dus, maar een moeilijke bevalling gaat ook. Met een keizersnede bijvoorbeeld. Als voorgerecht kiest de kapitein uiteindelijk voor de gebakken ganzenlever met gekaramelliseerde appel en witloof. Een bijpassend zoeterig sausje wordt nog ter plekke door de ober over de gebakken foie gras genapeerd, die van uitstekende kwaliteit is. De gekaramelliseerde appel in combinatie met het sausje maakt het geheel misschien net iets te zoet, maar ganzenlever en witloof kunnen best wel wat zoetigheid verdragen. Uiteindelijk toch een zeer geslaagd - en mooi gepresenteerd - voorgerecht.


De wijn - Châteauneuf-du-Pape - laat even op zich wachten, maar blijkt een uitstekende keuze te zijn, want stevig genoeg om tegen de foie gras op te kunnen. Captain Critic gaat deze keer volledig voor orgaanvlees; als hoofdgerecht heeft hij namelijk de kalfszwezeriken met lamsoor, witte asperges en butternut gekozen. Net als eerder bij het voorgerecht voert de ober ook bij het hoofdgerecht de licht erotische handeling uit waarbij hij een kannetje met saus half leeggiet over het zorgvuldig opgebouwde bord. Een handeling die tegenwoordig blijkbaar niet meer mag ontbreken bij elk zichzelf respecterend restaurant. Het hoort er inmiddels bij als een happy ending bij een Thais massagesalon of een lichte mentale handicap bij een vakbondsmilitant. De stukken witte asperge samen met de gemengde paddestoelen en het lamsoor zijn een geslaagde combinatie. Het zalfje van butternut is smakelijk en de zwezerik heerlijk. Het dient hier wel gezegd dat de kapitein een onvervalst adept is van de zwezerik in al zijn glorie. Jammer toch dat die nog steeds zo zelden op een menukaart terug te vinden is. Het enige dat min of meer verloren ligt te wezen op het bord, is een klein rond kaaskroketje. Niet slecht, maar het moest er niet echt bij. Exact hetzelfde wat gezegd kan worden van Jordan Lukaku in de Belgische EK-selectie.


De behoorlijk grote porties zorgen ervoor dat Captain Critic het dessert deze keer aan zich voorbij laat gaan, niettegenstaande zijn verleiding opnieuw geprikkeld wordt door enkele classics op de kaart. Niet getreurd echter, het bezoek aan Domestica was meer dan geslaagd, ook zonder dessert.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor