Brasserie Latem


Brasserie Latem is gelegen op de Kortrijksesteenweg, een steenweg waar naast restaurants en Porsche-garages ook zaken van een ander type te vinden zijn (heeft Captain Critic van horen zeggen, uiteraard). Dit wordt meteen duidelijk wanneer de kapitein op de parking voor Brasserie Latem uitnodigend toegewuifd wordt door het schaars gekleed welkomstcomité van etablissementen ‘Kiss me’ en ‘Tropical’ aan de andere kant van de steenweg. Er zijn slechtere welkomstcomités.


Het is een prachtige lentedag en dus worden alle gasten naar de achtertuin geleid, waar een mooi terras en dito tuin voor een aangenaam kader zorgen. Brasserie Latem heeft een uitgebreide kaart vol met absolute classics uit de Frans-Belgische keuken én een voortreffelijke wijnkaart. De kapitein opteert als voorgerecht voor een kroket gevuld met onder meer kalfskop en varkenspoot (denk aan Gentse kop, maar dan vakkundig vermomd als kroket) met krokant gebakken uitjes en een salade mesclun (Sint-Martens-Latems voor ‘gemengde salade’). De kroket is smakelijk - zij het misschien iets te rijkelijk gepaneerd, waardoor de korst wat dik is - terwijl de vulling meer dan in orde is. De gebakken uitjes zorgen bovendien voor een lekkere, licht zoete toets.


Evenmin als een katholieke priester kan weerstaan aan een kortgebroekte koorknaap, kan Captain Critic weerstaan aan de combinatie van de woorden ‘tournedos’ en ‘Rossini’ op een menukaart. Het water loopt hem - wederom net als bij eerdergenoemde katholieke priester - spontaan en onvermijdelijk in de mond. De keuze voor de tournedos Rossini als hoofdgerecht is bijgevolg snel gemaakt. Een heerlijk mals stuk bleu gebakken tournedos op een in jus gedrenkte croûton, geserveerd met een lekker stuk ganzenlever. Dat alles wordt vergezeld van een torentje pommes pont neuf. De crema catalana als dessert is volgens de regels van de kunst bereid: de crème heeft de juiste textuur en is bovendien lichtjes lauw door het laagje net gekaramelliseerde suiker. Bij het digestief, in dit geval een twaalf jaar oude madeira - de priester van daarnet had als digestief ongetwijfeld liever iets anders van twaalf jaar oud gehad - hoort een overweldigende hoeveelheid zoetigheden. Zo overweldigend is de hoeveelheid dat deze niet gewoon op een bord, maar in een soort lade geserveerd wordt. U hoort de kapitein echter niet klagen.


Afsluitend kan zonder meer gesteld worden dat Brasserie Latem een brasserie van hoogstaande kwaliteit is. Of de etablissementen ‘Kiss me’ en ‘Tropical’ aan de overkant van de steenweg even kwalitatief hoogstaand zijn, zal u moeten opzoeken in recensies op een ander soort websites.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor