Top en Flop van 2015

Captain Critic's Top 3


1: Publiek
Flemish Foodie Olly Ceulenaere begon met Publiek zijn eigen zaak en veroverde meteen een eerste Michelinster en -vele malen belangrijker- ook het hart van Captain Critic. Originele gerechten in een losse sfeer (hemd en das zijn hier absoluut geen vereiste) en voor dit niveau zeer democratische prijzen. Dat laatste heeft ook te maken met het feit dat Ceulenaere graag gebruik maakt van ‘eerlijke’ producten die dikwijls iets goedkoper zijn maar daarom niet minder fantastisch. Een gouden medaille voor Olly.

2: D'Oude Pastorie
Bij D’Oude Pastorie moesten ze iets langer zwoegen dan Olly Ceulenaere voor die eerste Michelinster maar ook deze is meer dan verdiend. Het centrum van Hijfte is misschien net iets minder bruisend dan dat van Gent maar in deze zaak vergeet je dat al snel. Daarvoor word je te zeer opgenomen in de schitterende presentatie en verfijnde smaken op je bord. Laat u overigens niet verleiden door de naam van het menu ‘De eenvoud’. Wat er geserveerd wordt is verre van eenvoudig, maar integendeel absolute klasse.

3: Oak
A Food Affair wordt net van het podium gehouden door Oak. Dat is echter geen schande als je weet dat Oak-kok Marcelo Ballardin door Gault&Millau uitgeroepen werd tot jonge chef van het jaar. Binnen is het klein en gezellig en het vaste vijfgangenmenu is de ideale manier voor Ballardin om zijn creativiteit te etaleren. Veel personeel is er niet, dus steekt ook Ballardin bij de bediening de handen uit de Braziliaanse mouw. Het afsluitend oordeel uit de volledige recensie zegt genoeg: “Oak is een topper”.


Captain Critic's Flop 3


1: Casa Del Locos
In Mexico zwaaien drugskartels in bepaalde streken de plak, waar ze er niet voor terugdeinzen duizenden onschuldige en minder onschuldige slachtoffers te maken. Captain Critic is er echter van overtuigd dat bovengenoemd probleem in het niets verzinkt vergeleken met het zogenaamd Mexicaans restaurant Casa Del Locos. Werkelijk niets is hier zelf gemaakt: margarita’s uit een fles, frituurhapjes van Mora, guacamole uit een potje, saus uit een bokaal en een taco in de huiveringwekkende vorm van een bakje. Ja, een bakje.

2: Fithap
Fithap heeft de goede bedoeling lekkere en gezonde wraps, salades en sapjes aan te bieden. Maar goede bedoelingen zijn zoals poepgaatjes: iedereen heeft er een. Belangrijk is echter wat je er mee aanvangt. En in het geval van Fithap is dat bitter weinig. Of het moest het overweldigende gebrek aan kruiding zijn. Of het beschamende idee om volkorenpasta in een wrap te proppen. Captain Critic eet, als hij moet kiezen, liever lekker dan gezond. En daarvoor zal hij aan een ander adres moeten zijn.

3: Thaithanee
Bij de Thaise keuken horen frisse, uitgesproken smaken en veel kruiding. En net daar ontbreekt het bij Thaithanee aan. Dat in combinatie met de meest stuntelige ober van Gent en omstreken –de kapitein was al opgelucht dat er geen hete noedels in zijn nek belandden, of dat hij per vergissing geen glas detergent te drinken kreeg- zorgt ervoor dat Captain Critic hier niet al te snel zal terugkeren.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Pastoor

Keyaki

Cassis

Würst

Konak