Mythos


In het bruisende Hijfte, deelgemeente van het niet minder bruisende Lochristi, bevindt zich een Grieks restaurant, Mythos genaamd. De uitbater is een echte Griek, of ziet er toch zo uit - Captain Critic maakt er voorlopig nog geen gewoonte van de identiteitskaart van de gemiddelde restaurantuitbater op te vragen.


De goed bezette tafels verkeren in het oogverblindende gezelschap van ‘antieke’ (lees: plastic) reliëfs en fresco’s, en ja, dit wordt een constante in Griekse restaurants, een old school aquarium. Behoorlijk snel na het aperitief (mavrodaphne) volgt de mezze, die eigenlijk veel te copieus is om als voorgerecht te dienen. Liever te veel dan te weinig natuurlijk en de kapitein laat zich de calamares, keftedes, feta, dolmades, scampi, tarama en tzatziki smaken. Wetende dat er nog een hoofdgerecht moet volgen besluit hij echter wijselijk om een paar minder essentiële zaken te laten liggen. Die minder essentiële zaken blijken eens te meer vooral de blaadjes sla en schijfjes komkommer te zijn.


Het hoofdgerecht is keftedes, een soort lamsburgertjes, met Griekse pasta, boontjes en een eenvoudige salade. Het lamsgehakt is perfect gegrild, wat in het woordenboek van Captain Critic betekent dat het nog lekker sappig is. De kapitein laat merken dat hij het een geslaagd hoofdgerecht vond door, naar aloude Griekse gewoonte, zijn bord keihard op de grond aan diggelen te gooien. De lichte hartinfarct die dit veroorzaakt bij het bejaarde dametje aan een naburig tafeltje is slechts collateral damage.


Vriendelijke service en lekkere gerechten zorgen samen voor een mooie quotering. Wel zou het geen kwaad kunnen indien er iets minder grote porties geserveerd zouden worden. Er zullen wel exemplaren van de menselijke soort te vinden zijn die hier alle borden leegeten, maar Captain Critic is er daar alvast geen van. De nonchalance waarmee hier met buitensporige hoeveelheden voedsel wordt omgesprongen kan misschien ook gelinkt worden aan de oorzaak van de algehele toestand van de Griekse economie. Mutti Merkel zou hier ongetwijfeld haar Duitse spaarzaamheid aanraden.
 Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor