't Vosken

Op het prachtige Sint-Baafsplein in het prachtige Gent, tussen de prachtige Sint-Baafskathedraal en het prachtige Belfort (nee, Captain Critic werkt niet voor de dienst toerisme van de stad Gent) bevindt zich ’t Vosken, een brasserie die zich reeds enkele decennia staande weet te houden binnen de verraderlijk moeilijke wereld van de Gentse horeca.


’t Vosken is een brasserie die zich vooral - maar niet uitsluitend - richt op Belgische klassiekers. Binnen kan het niet bepaald enorm gezellig genoemd worden. Een deel van het interieur is vernieuwd, maar dat is het dan ook maar: een deel. Bij het aperitief - een glas cava - wordt een bokaaltje borrelnootjes geserveerd zoals je ze in een bruin café krijgt. Het is even twijfelen (ook Gentse waterzooi behoort tot de mogelijkheden) maar uiteindelijk kiest de kapitein voor de stoverij van varkenswangetjes. Wanneer de ober het bestek op tafel komt leggen, merkt hij al snel zelf op dat de messen verre van proper zijn. Dat noopt hem tot enkele beledigende woorden over het afwaspersoneel, die hij onder meer luidkeels in de keuken gaat herhalen, waarna hij de messen als een volleerde messenwerper van op een behoorlijke afstand en met een behoorlijke hevigheid in een verderop staande mand werpt.


Daarna is het niet lang wachten op de varkenswangetjes met frieten en een bijpassend flesje Orval. De hongerige ogen van de kapitein dwalen echter al snel af naar het hoopje verlepte en uitgedroogde rucola dat bovenop een paar schijfjes tomaat en wat geraspte rode kool gelegd is. Verlepte rauwkost op een bord kan écht niet, vreemd dat niemand van het keuken- of zaalpersoneel van die basisregel op de hoogte lijkt te zijn. De varkenswangetjes zelf zijn zacht en lekker, maar de saus is dat toch wat minder. Elke nieuwe hap sterkt Captain Critic in zijn overtuiging dat de saus eerder een frituurstoofvleessaus is. Het feit dat de saus wat glazig is en dat er zich op bepaalde plekken aan de oppervlakte een vel begint te vormen leidt de kapitein daarnaast ook tot de conclusie dat er maïzena gebruikt is om de stoverij bij te binden. Maïzena mag dan een onmisbaar bestanddeel zijn van een gemiddelde grootmoederkeuken, en ja, ook Captain Critic zal het poeder al eens hanteren, maar in een restaurantkeuken heeft maïzena zelden een plaats, en al helemaal niet om stoverijsaus bij te binden. De frieten tot slot zijn diepvriesfrieten, wat al geen verrassing meer is.


Het is jammer maar onmiskenbaar: bij ’t Vosken merk je aan alles dat de ziel en de passie voor écht koken en eerlijk bereide gerechten ontbreekt. Verse ingrediënten, daar begint alles mee. Wanneer je daar op begint te beknibbelen loopt het vroeg of laat fout af. Of het altijd al zo geweest is? Dat zal wel niet zeker, anders ga je geen dertig jaar mee, maar ’t Vosken vandaag de dag is geen hoogvlieger. Aldus de weinig bescheiden, doch immer correcte mening van Captain Critic.
 


Reacties

 1. Man, man, man... triestig rioolverslag van een zelfverklaarde restaurantcriticus die duidelijk geen verstand heeft van eten en nog minder van beoordelingen schrijven. Iemand die zich bovendien ook nog eens verstopt achter een kinderlijke nickname en bijhorend nepprofiel.
  Wie brasserie 't Vosken een beetje kent weet dat dit geen sterrenrestaurant is maar een gewone brasserie waar je voor een redelijk prijs lekker kunt eten. Geen hoogvlieger maar ook niets minder, gewoon goed. Dit bewijzen alle positieve en minder positieve beoordelingen op TripAdviser. Als je goed naar 'meneer kritiek' zijn vorige beoordelingen kijkt dan is het meteen duidelijk. Een goede raad: zoek u een andere bezigheid want in deze zal u het niet zo lang uithouden als brasserie 't Vosken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik sluit mij volledig aan bij de vorige reactie! De uitbaters staan bijna 30 jaar aan het roer en er zijn daar mensen die er meer dan 25 jaar werken. De klassiekers zijn van een constante kwaliteit en er zijn regelmatig nieuwe suggesties. Elke paar jaar frissen ze de zaak op en doen ze de nodige investeringen. Het is triestig dat personen zoals deze onder een belachelijke schuilnaam hardwerkende en eerlijke uitbaters door het slijk proberen te halen. Ik daag iedereen uit om bij 't Vosken de stoverij met frietjes te proeven en er op Facebook, Trip Adviser en/of Foursquare een recensie over te schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Blijkbaar is er dus enige controverse ontstaan over de eerder negatieve recensie die Captain Critic neerschreef over brasserie ’t Vosken. Geen enkel probleem: de kapitein voedt zich met controverse zoals de vaste klanten van ’t Vosken zich voeden met ondermaats gepresenteerde, middelmatig bereide diepvriesgerechten.
  Verschillende meningen moeten er uiteraard zijn, dus respect voor zij die toch graag bij ’t Vosken gaan eten, Captain Critic maakt gewoon geen deel uit van hun select clubje. Maar zijn bovenstaande reacties echt wel ‘verschillende’ meningen? Een snelle analyse leidt tot de conclusie dat hier gewoon twee keer dezelfde persoon gereageerd heeft. Beide reacties zijn op dezelfde dag gepost; OK dat kan, maar is het even waarschijnlijk dat twee verschillende personen in twee ‘verschillende’ reacties verwijzen naar TripAdvisor en dat dan op dezelfde manier fout spellen (‘TripAdviser’). De hoeveelheid analfabeten die er in onze contreien rondlopen valt niet te onderschatten, maar dit is toch wel zéér toevallig. Daarnaast blijken ‘Anoniem’ en ‘Joel V.’ verdacht goed op de hoogte te zijn van de geschiedenis en ‘inner workings’ van ’t Vosken, én reageren ze opvallend gepikeerd op de ene ster die hun geliefde brasserie kreeg toebedeeld. Zo gepikeerd zelfs dat het vermoeden rijst dat 'Anoniem' en 'Joel V.' niet enkel één en dezelfde persoon zijn, maar ook nog eens gewoon de uitbater van brasserie ’t Vosken. Alleen een uitbater zou iedereen expliciet oproepen om zoveel mogelijk positieve recensies op Facebook, TripAdvisor (excuus: ‘TripAdviser’) en Foursquare te gaan posten, toch? De kapitein wikt zijn woorden, maar … J’accuse!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Capitán Criticismo4 juli 2016 om 13:20

  Ik sluit mij volledig aan bij de vorige reactie! Ik ben wel degelijk een ander persoon dan Captain Critic en ik deel toevallig exact dezelfde mening! Dat deze reactie direct na de vorige gepost werd, is louter toeval!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor