Volta


In een duister vorig leven - voor de aanvang van zijn missie - had Captain Critic al ’s een bezoek gebracht aan Volta, maar toen stond Olly Ceulenaere nog achter het fornuis. Inmiddels heeft Ceulenaere met Publiek zijn eigen zaak én een Michelinster, en wordt de keuken van Volta geleid door voormalig sous-chef Davy De Pourcq. In de voetsporen treden van Flemish Foodie Olly is geen geschenk, maar de kapitein geeft iedereen een eerlijke kans. Zelfs mensen die Davy heten.


Wat in ieder geval niet veranderd is, is de prachtige setting. Volta is gehuisvest in een voormalig elektriciteitsgebouw, het interieur is industrieel met luxe accenten. Volta is het mooiste restaurant van Gent. Neem dat maar aan van Captain Critic. Voor het aperitief wordt de kapitein naar de bar begeleid, waar hij een moscow mule tot zich neemt, een verfrissende cocktail met wodka en gemberbier. Daarbij twee smakelijke en even frisse amuses: een escabeche van mosselen en een soort halve op de tong wegsmeltende macaron met een heerlijke lokale pas de rouge-kaas. Beneden aan tafel volgen nog twee amuses: een eenvoudige gazpacho en een verfijnder hapje met onder meer brunoise van appel en ijs van olijfolie.Het eerste voorgerecht is grijze garnaal met ricotta en mierikswortel. Het romige van de ricotta, het scherpe van de mierikswortel en het intens zoute van de zalmeitjes: geslaagd. Zeeuwse oester met selder en zeealgen is het tweede voorgerecht. Geen oester in de schelp, maar als middelpunt van een mooi gepresenteerd bord met sushi’s van selder en zeealgen.Het niveau gaat in stijgende lijn want de volgende gang is een perfect gegaard stukje zeebaars met paella. Paella in een gastronomisch restaurant is geen sinecure, maar de kapitein is fan. De intense smaak van gerookte paprika is overal in dit gerecht terug te vinden: in de paella zelf, onder de vorm van een krokantje, als zalfje, in een gelei en in een schuimpje. Met het hoofdgerecht moet het hoogtepunt van de avond echter nog komen: wilde eend met butternut en cassis. De wilde eend heeft een perfecte cuisson en wordt vergezeld van een zalfje en enkele rauwe plakjes van butternut. De aandacht wordt echter - volledig terecht - gestolen door een plak gebakken eendenlever, waarvan de term ‘boterzacht’ de plak in kwestie nog onrecht aan zou doen.Ook het dessert - pruim, melkchocolade, groene appel - stelt niet teleur. Het zoete van de pruim combineert mooi met het frisse van de groene appel en het volle van de melkchocolade. De vergulde rechthoekige pudding, waar de naam van het restaurant in verwerkt is, zorgt visueel voor een aantrekkelijk bord. Om te besluiten volgen er nog enkele zoetigheden waaronder minicakejes en ijslolly’s met witte chocolade.


Qua totaalervaring hoeft Volta in Gent voor weinigen onder te doen. Heerlijke gerechten, verzorgde borden, professionele bediening en een prachtige setting: meer moet dat echt niet zijn. De Pourcq toont zich een waardige opvolger van Ceulenaere.


Reacties

  1. Een grote website met veel interessante informatie! Bedankt voor het delen..

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor