O'yo


O’yo is gelegen in de Brabantdam en is één van de vele Gentse nieuwkomers die zich richten op de exponentieel groeiende groep van gezonde voedingsadepten. Als u Captain Critic inmiddels enigszins kent, zal u weten dat u hem slechts met grote moeite kan omschrijven als een gezonde voedingsadept, zeker als het op zijn restaurantbezoeken aankomt. Een restaurant is bij uitstek de plek waar de kapitein zich al ’s mag laten gaan. Door veel te grote hoeveelheden vlees, frieten, suiker, chocolade en alcohol naar binnen te werken bijvoorbeeld. Al dan niet in die genoemde volgorde. Dit wil echter hoegenaamd niet zeggen dat de kapitein een tegenstander zou zijn van gezonde voeding; vegetarisch, veganistisch of geen van beide. Hoegenaamd niet, dat zou volstrekt belachelijk zijn. En als die gezonde voeding dan ook nog ’s lekker is, des te beter.


O’yo heeft de intrek genomen in een prachtig gebouw in de chique Brabantdam (de kapitein wil zich de maandelijkse huurprijs niet vóórstellen). De inrichting is trendy en geslaagd en - O’yo is er zelfs mee in het nieuws geweest - je kan direct een gratis kan water meenemen naar je tafel als je binnenkomt. In Gentse horecazaken jammer genoeg nog steeds een absolute uitzondering, maar een pluspunt bij O’yo.


Bestellen doe je aan de toog: er staan verschillende bowls (salades) en toasts op het menu, maar daarnaast bijvoorbeeld ook pancakes en gepimpte yoghurts. De kapitein gaat voor de ‘spicy avocado toast’: zuurdesemtoast met avocado (uiteraard), chili, olijfolie, zonnebloempitten en verschillende jonge scheutjes. De voorraad ginger beer is uitgeput, dus opteert Captain Critic maar voor een homemade lemonade. Die wordt blijkbaar gemaakt met suikervrije siroop. Het moet gezegd: de kapitein heeft de afwezigheid van suiker in zijn limonade niet gemerkt.


De bediening verloopt vlot: na een kleine tien minuten krijgt Captain Critic zijn bestelling voor zijn neus gezet. De twee dikke toasts zijn rijkelijk belegd met smakelijke verse avocado. De combinatie met de zonnebloempitten en de jonge scheutjes is geslaagd. Heel erg spicy is de toast wel niet. De kapitein ontwaart de warme smaak van chili, maar die is toch niet in die mate aanwezig dat er van pikant gesproken kan worden. Om af te sluiten een dikke plak banaancake, die er droger uitziet dan ie is. Gelukkig maar, op droge cake zouden er wat Captain Critic betreft lichte tot zware lijfstraffen mogen staan, in evenredige verhouding tot de droogheid van de cake in kwestie. Maar geen lijfstraffen voor O’yo: de cake is lekker en mals. Banaan is in de juiste verhoudingen aanwezig.


O’yo zegt in het mission statement op de website ook te proberen samenwerken met vertrouwde lokale partners, waarbij belangrijk is waar de producten vandaan komen en hoe ze gemaakt worden. De kapitein vermoedt dat dat vanzelfsprekend in de mate van het enigszins mogelijke zal gebeuren. Hij kent immers bitter weinig lokale avocadokwekers. Als de kapitein goed heeft opgelet tijdens de aardrijkskundeles weet hij dat de avocado’s op zijn toast toch minstens één oceaan zullen overgestoken hebben. Net als de bananen in zijn bananencake overigens. Maar O’yo hoeft nu ook weer niet heiliger dan de paus te zijn als het op ecologische voetafdruk aankomt.


De missie van O’yo is behoorlijk zwaarwichtig: “Gezonde voeding toegankelijk maken voor iedereen, met respect voor het lichaam en de natuur waarin het leeft. De O’yo bar is een plaats waar je kan focussen op jezelf en kan connecteren met jouw omgeving. Een ervaring, als reactie op het dagdagelijkse leven, die je meer positieve energie en balans in jouw leven brengt. Voel je thuis, inspireer en laat je inspireren door de mensen die je hier ontmoet.” Of Captain Critic dat allemaal heeft meegemaakt bij O’yo is misschien veel gezegd. Hij heeft echter wel een aardig lekkere toast en een smakelijke bananencake gegeten. Soms moet dat ook volstaan.
 Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor