Het Brood-Huys


Verwacht in Het Brood-Huys geen verrassingen op culinair vlak, in deze ontbijt- en lunchzaak in hartje Gent zal je op de kaart vooral ciabattas, focaccias, quiches, croques en salades aantreffen. Maar nu en dan volstaat dat al ‘s, ook voor Captain Critic.

Binnen in de zaak is het best gezellig zitten. Het interieur is klassiek maar warm. De kapitein moet niet lang nadenken over zijn keuze en opteert voor de focaccia met mozzarella, Gandaham en tomaat. Een goeie focaccia valt immer in de smaak bij Captain Critic. Voor wie het niet moest kennen (rare mensen …): een focaccia is een in de oven gebakken, warm geserveerd, kruidig plat brood, afkomstig uit Italië. De kapitein opteert voor de versie met mozzarella, Gandaham en tomaat; een beproefde, klassiek Italiaanse combo met een Gents accentje. Een beetje zoals Gunther Schepens met een fles olijfolie op een Vespa.

De focaccia laat misschien iets te lang op zich wachten maar het is pal op de middag en de zaak zit vol, dan durft Captain Critic al ’s wat vergevingsgezinder te zijn. Zeker gezien de jonge ober (hoogstwaarschijnlijk een jobstudent) zijn gebrek aan ervaring meer dan goedmaakt met een haast aandoenlijke vriendelijkheid. Was de kapitein een bejaard omaatje, hij had de jongeman ’s flink in de bolle wangetjes geknepen. Wanneer het bord met de focaccia dan toch verschijnt valt al snel op dat er nergens een spoor te bekennen valt van Gandaham, wat na een strenge terechtwijzing vanwege Captain Critic gelukkig snel wordt rechtgezet.

De focaccia wordt geserveerd met een eenvoudig fris slaatje. Het focacciabrood is geslaagd: heel krokant vanbuiten, maar zacht en smeuïg vanbinnen. Zoals het hoort dus. Op de focaccia enkele plakjes licht gesmolten mozzarella, pesto, dunne sneetjes tomaat, wat balsamico-azijn en enkele dikke plakken inderhaast toegevoegde Gandaham. Geen haute cuisine, maar dat was ook niet wat de kapitein verwacht had, en smaken doet het.


Bij zijn bezoek aan het toilet (wat raar gelegen in een gang tussen de keuken en een soort bergruimte) had het arendsoog van Captain Critic al een aantal smakelijk uitziende, op de toog uitgestalde taarten gespot. Na een korte doch stevige deliberatie valt de keuze op de citroentaart. Iets waar de kapitein geen spijt van heeft: een zachte, brokkelige crumble-bodem met een frisse, zurig zoete citroenvulling.

Na nog een cappuccino rondt Captain Critic zijn bezoek aan Het Brood-Huys af, een plek waar hij misschien niet memorabel, maar toch best lekker gegeten heeft. En zoals reeds eerder gestipuleerd: zo heel af en toe kan dat al ’s volstaan. Ook voor de kapitein.Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor