Jilles (1)


Jilles is een hamburgerrestaurant, en die lijken zich de laatste jaren te hebben voortgeplant als waren het katholieke konijnen. Toch wel een hype dus, en ten opzichte van hypes is een gezonde mate van wantrouwigheid gerechtvaardigd. Maar uiteraard verdient elke zaak een eerlijke kans. Hype of geen hype.


Hoe probeert Jilles zich te onderscheiden van de burger-concurrenten? Met een goeie gourmet-burger uiteraard, maar ook door een mooie bierkaart waarbij bepaalde burgers specifiek gelinkt worden aan volgens Jilles passende bieren zoals Malheur en Sint Bernardus Abt. De kwaliteit van een zaak kan afgemeten worden aan de kwaliteit van haar signature dish, en dus kiest de kapitein bij Jilles voor een spaghetti bolognese. Nee, klein - doch hilarisch - grapje: er staan gelukkig enkel burgers op het menu, waaruit de klassieke burger “Jilles” wordt uitverkoren: een burger van Charolais-rundvlees met fijngesneden gebakken uitjes en verse tartaarsaus. Daarbij wordt een fris slaatje geserveerd (op originele manier gepresenteerd in een weckpotje) en lekkere, ruw gesneden, verse frietjes.


De kapitein bewijst dat hij van niemand lessen te trekken heeft op het vlak van food pairing en combineert zijn burger met een Oude Geuze Beersel (of twee). Hoe zit het met die burger? Wel, het vlees is goed gebakken en nog lekker sappig in een smakelijk bagnat-broodje. De tartaarsaus smaakt naar meer en bovendien kan de burger nog behoorlijk gegeten worden met de handen, waarvoor een burger uiteindelijk toch gemaakt is. Captain Critic vermijdt liever het risico gezien te worden terwijl hij een burger met mes en vork te lijf aan het gaan is. Een kwestie van primair zelfrespect.


Jilles heeft de test doorstaan. Ook als de burger-hype verdwenen is, en vervangen door de hotdog-hype (profetische woorden van Captain Critic, zo zal de toekomst uitwijzen) zal deze zaak wel blijven bestaan. Afsluiten doet de kapitein niettemin met twee mindere noten: de akoestiek kan beter en de prijzen zijn misschien aan de ietwat hoge kant. Zo zijn de frietjes niet standaard inbegrepen bij de burgers maar moet er € 4 per portie voor neergeteld worden. Niet weinig.
 Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor