Greenway


De kapitein moest zelf even checken, maar Greenway is wel degelijk de eerste uitsluitend vegetarische zaak waar Captain Critic sinds het begin van zijn missie een bezoek aan brengt. De kapitein is zeker geen tegenstander van de vegetarische keuken, laat dat duidelijk zijn, maar laat ons zeggen dat hij tegenover vegetarische keuken staat zoals de doorsnee Vlaming tegenover Wouter Beke: niet afkerig, maar echt warm wordt hij er doorgaans ook weer niet van.


Captain Critic kan eerder omschreven worden als een flexitariër. In die zin dan dat hij graag heel veel dagen heel veel vlees eet, om dan ’s een dagje geen vlees te eten. En daarna opnieuw heel veel dagen heel veel vlees. Bij Greenway is er uiteraard geen vlees te vinden, en dus opteert de kapitein voor de Greenway’s cheeseburger. Een krokant bruin biobroodje met een veggieburger, gebakken ajuin, ketchup, mosterd, augurken, sla, tomaat en een plakje kaas. De burger is met € 8 scherp geprijsd maar een gemengd slaatje - zeker geen overbodige luxe - dien je er wel apart bij te bestellen voor € 4. Dan kom je al een stuk minder goedkoop uit.


De Greenway’s cheeseburger is best geslaagd, het ‘vlees’ is smakelijk, zij het een tikkeltje droog, en de burger is voldoende, maar niet overdadig belegd; je kan die dus nog met de handen eten. De hoeveelheid saus op de burger mocht wel iets rijkelijker geweest zijn, maar Captain Critic is dan ook een onvervalste sausman. Bij de burger wordt er een miniflesje Oxfamwijn gedronken, wat anders? Fair trade hoort wel thuis in een zaak als deze. De kapitein waagt zich zelfs aan een flesje Bionina citroen. Lekker bruisend en verfrissend, al kan hij zich na dit flesje biolimonade maar ternauwernood bedwingen om zich op een bakfiets zo snel mogelijk naar het Gents partijkantoor van Groen te begeven, om daar een paar geitenwollen sokken te lenen van Filip Watteeuw. Voor de rest zijn er bij Greenway eigenlijk niet echt clichés of stereotypen te vinden: zo is het interieur - een soort reis rond de wereld - fris, aangenaam en modern.


Op de menukaart staat vermeld dat Greenway “er alles aan doet om zijn ecologische voetafdruk voortdurend te verkleinen”. Wel, “alles” is relatief, want de smakelijke brownie die Captain Critic als dessert neemt, zit blijkbaar standaard verpakt in een plastic wegwerpdoosje, ook al eet je die brownie ter plekke op. Niet de meest milieuvriendelijke oplossing. Een (gerecycleerd) papieren zakje is misschien een beter alternatief? Laat het een tip wezen. De kapitein is immers een milieubewuste kapitein, zo probeert hij bijvoorbeeld steeds zijn motor stil te leggen wanneer hij met zijn Hummer voor een rood licht staat.
 Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor