Sint Jorishof


Eind 2014 opende Sint Jorishof - Cour St. Georges voor de francofielen onder ons - de deuren. Een toe te juichen initiatief, al was het maar doordat een van de oudste gebouwen van Gent hierdoor een nieuw leven kreeg. Op de website van Sint Jorishof, gelegen pal tegenover het Gentse stadhuis, staat te lezen dat Maria van Bourgondië in 1477 een van de eerste gasten was. Een volgende mijlpaal in de geschiedenis van het gebouw doet zich voor in 2016, met het bezoek van Captain Critic.


Boven in het wel degelijk prachtig middeleeuws gebouw bevindt zich het restaurantgedeelte, beneden de brasserie, waar Captain Critic gereserveerd heeft. Het interieur is getooid met een eclectisch geheel aan versieringen: schilderijen, bekers, borden, opgezette dieren … zelfs twee portretten van “onze gouverneur Jan Briers” en “onze burgemeester Daniël Termont” (de kapitein verwarde dit laatste even met het portret van een pad, maar bij nadere inspectie bleek het wel degelijk de burgervader te betreffen). Het smakelijke huisbrouwsel Sint Jorisbier is een ideale manier om de avond van start te laten gaan. Op de brasseriekaart vind je de échte ouderwetse Vlaamse brasserieklassiekers terug, en hoewel het portret van burgemeester Termont niet direct bevorderend voor de eetlust genoemd kan worden, kiest de kapitein toch voor een voorgerecht: een tijdreis naar de jaren zeventig met een bordje gerookte zalm. Het bord zelf komt recht uit het servies van een Gents grootmoedertje en de zalm is smakelijk. Veel kookwerk is er aan de zalm, het slaatje en het bijhorend mandje brood niet geweest, maar dat kan je ook niet verwachten van een gerecht als dit.


Aan het hoofdgerecht is er wat meer gezwoegd: vol-au-vent met handgesneden frieten; een absolute klassieker uit grootmoeders keuken. De frieten worden geserveerd in een puntzakje en zijn meer dan geslaagd, wat ook gezegd kan worden van de zelfgemaakte mayonaise. De vol-au-vent (mét vidéetje uiteraard) is dan weer ouderwets en heerlijk. Helemaal old school is de pot groene sla die in het midden van de tafel gezet wordt. Heerlijk. Er wordt hier zo oer- en oervlaams gekookt, dat Captain Critic zich niet van het vermoeden kan ontdoen dat er in de keuken van Sint Jorishof een troepje Vlaamse grootmoedertjes vastgeketend ligt dat dag in dag uit stoverij, waterzooi en vol-au-vent moet maken. De kapitein is best een voorstander van mensenrechten, maar voor een degelijke vol-au-vent mag de Conventie van Genève al ’s geschonden worden. Laat die grootmoedertjes daar dus nog maar wat zitten.


Plaats voor een dessert is er niet meer, daarvoor zijn de porties te royaal. Maar de gekoelde vitrinekast met gerijpte stukken rundvlees die staat te blinken aan de ingang van het restaurant, overtuigt de kapitein al direct voor een bezoek aan het restaurantgedeelte van Sint Jorishof. Until we meet again, dus.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor