Le Petit Botanique


Le Petit Botanique serveert biologisch geteelde groenten en kruiden uit de eigen stadsboerderij en ook de andere producten komen van lokale producenten. De inrichting - een lichtrijke combinatie van witte tinten en hout - zou met recupmateriaal gebeurd zijn. Ecologische voetafdruk: check. Daarnaast worden ook nog eens mensen tewerkgesteld met minder kansen op de reguliere arbeidsmarkt. Een werkelijk overdonderende hoeveelheid goede intenties.


Zoals inmiddels alom geweten, is Captain Critic een ecologisch bewuste kapitein. Het concept van Le Petit Botanique kan hij dus alleen maar toejuichen. Maar mooie concepten en goede bedoelingen alleen zijn niet zaligmakend. Een restaurant moet eerst en vooral lekker eten serveren, waarvoor Captain Critic Le Petit Botanique maar al te graag aan een test onderwerpt. Rond lunchtijd neemt de kapitein plaats aan een van de mooie houten tafels. Er is geen uitgebreide kaart, er staan enkel een drietal dagschotels op het krijtbord. De huisgemaakte garnaalkroketten geven even aanleiding tot enige twijfel, maar de kapitein kiest toch voor de lengfilet met preistoemp, pastinaak en currysaus.


Dat het niet meteen een lichte lunch zal worden is duidelijk, en dat vermoeden wordt alleen maar bevestigd wanneer de kapitein zijn bord voor de neus gezet krijgt. De portie kan best aanzienlijk genoemd worden. De preistoemp smaakt naar meer terwijl de vis licht krokant gebakken is en nog een heel klein beetje glazig binnenin. De stukjes pastinaak zijn een verrijking voor het geheel en de milde currysaus past heel goed bij de lengfilet. Bovenop de vis is nog een handvol postelein gelegd. Een kruid dat in dit geval meer is dan enkel versiering. Het getuigt van meer creativiteit dan een paar stengels bieslook, maar dat hoort misschien ook in een zaak die er prat op gaat al haar groenten en kruiden uit de eigen stadstuin te halen. Erbij wordt een mandje zelfgebakken zuurdesembrood geserveerd, want Le Petit Botanique is ook een bakkerij, waar je - net als bij De Superette - na je bezoek een brood mee naar huis kan nemen. Bij zijn dagschotel drinkt de kapitein een heerlijk biertje - Oud Zottegems, licht amberkleurig, fris en zuur: ideaal om bij een stukje witte vis te drinken - en een Almdudler. Geen Coca-Cola op de kaart hier, maar Oostenrijkse frisdrankjes kunnen blijkbaar wel door de beugel, die hebben een charmanter en iets minder imperialistisch imago vergeleken met hun Amerikaanse collega’s. Of dat terecht is? Mwa, zijn we een zekere A.H. uit Salzburg al vergeten misschien? En dan hebben we het niet over Albert Heijn. Hoe dan ook: wat diversiteit op de Gentse drankkaarten is absoluut een meerwaarde, en Almdudler is ook gewoon lekker.


O ja, wordt er bij Le Petit Botanique dan lekker eten geserveerd? Een volmondig ja is het antwoord.Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor