Alix


Bij Alix - Table & Jardin d'Amis kan je tijdens de week terecht voor een lunch, maar je kan er bijvoorbeeld ook je privéfeest laten plaatsvinden. De grootste trekpleister lijkt toch echter de zondagse picnic (brunch in de winter) te zijn, die doorgaat in de betoverende tuin. De zaak is gevestigd in de voormalige huisartsenpraktijk van de vader van de gastvrouw, Alix Aelterman. De huisartsenpraktijk van Captain Critic’s eigen huisarts lijkt alvast niet in de verste verte op deze. De tuin moet ongetwijfeld een van de indrukwekkendste stadstuinen van Gent zijn. Volledig ommuurd, met grasperken, een terras, een zitput … Maar aangezien deze zondag een regenachtige zondag is, zijn de zitplaatsen beperkt tot de tafels onder de tent en in de schuur/serre. Tussen 11 en 12 kan je je picnicmand met bestek gaan oppikken en kies je zelf je zitplek voor de middag uit.


Het uitgestalde buffet ziet er alvast smakelijk uit: enkele verschillende salades, broodjes, zoet en hartig beleg, fruit, yoghurt, zoetigheden … Daarnaast kan je ook naar believen huisgemaakte ijsthee, koffie en thee uitschenken. Aangezien dit zijn eerste bezoek aan Alix is, weet Captain Critic nog niet hoe het zit met het beleid op het vlak van aanvullen. De kapitein laat er dus geen gras over groeien en begeeft zich snel naar het buffet, waar hij tot het inzicht komt dat hij niet de enige was die er zo over dacht. Alles verloopt toch uiterst vlot, waardoor de kapitein niet moet overgaan tot het wegduwen van enkele der zwaksten onder de overige aanschuivers (kleuters, senioren, ondervoede hipsters). Hij was daar namelijk zonder schroom toe bereid. Maar als het niet nodig is, dan is het ook niet nodig.


Een eerste bord vult de kapitein onder meer met een Griekse pastasalade met rode paprika en komkommer, een boontjessalade met rucola, een rode bietendip, een stukje quiche en huisgemaakte vissalade. Vooral die vissalade valt erg in de smaak. De bonensalade dan weer iets minder, daarvoor zijn de boontjes niet zacht genoeg naar de smaak van Captain Critic. Beetgare groenten mogen dan wel even populair zijn als Bazart dat is bij twaalfjarige meisjes met een gehoorprobleem, een boontje mag toch gerust wel wat zachter zijn.

 
Na het hartige bord is het tijd voor zoetigheid. Heerlijk volle yoghurt met een verse fruitsalade (ananas, aardbei, appel) en granola van het huis krijgt het gezelschap van een eenvoudige croissant, een minder eenvoudige halve nectarine (die heeft namelijk een geparfumeerd smaakje meegekregen en is bedekt met nootjes en bloemetjes) en een - in alle eerlijkheid - glorieuze brownie. Het is niet de eerste keer dat Captain Critic op deze pagina’s in vervoering gebracht wordt door een brownie, maar ook dit exemplaar is een voltreffer. Waarom mensen nog chocoladecakes bakken wanneer ze met exact dezelfde ingrediënten ook brownies kunnen maken, de kapitein zal het nooit begrijpen.


Aan het buffet liggen er ook sneetjes kaas, plakjes gekookte ham, een groene salade en boter, en Captain Critic zou geen echte Vlaming zijn indien hij niet de overweldigende nood voelde om al deze ingrediënten samen op een broodje te pleuren en zodoende een eigen ‘smoske’ te fabriceren. Lekker. Uiteraard. Om af te sluiten smeert de kapitein zichzelf nog een boterham met een smakelijke huisgemaakte witte chocopasta. Met het eerder vermelde aanvulbeleid zit het overigens wel snor bij Alix. Geregeld worden er nieuwe porties aangevoerd uit de keuken en onder meer van de brownies (wat dacht u) laat de kapitein zich een tweede portie welgevallen.

 
Alix is best een aangename plek voor een zondagse brunch/picnic. Captain Critic kan zich voorstellen dat dat des te meer het geval zal zijn als ook de zon van de partij is. De prijs van € 30 is niet laag, maar de kapitein is geen gierigaard, het aanbod is best uitgebreid, en als je al op zaterdagmiddag begint te vasten haal je die € 30 er wel uit. Doe met de raad van Captain Critic wat u wil. Maar leef met de gevolgen wanneer u deze in de wind slaat.
 Reacties

 1. Lieutenant Luxury Food3 juli 2017 om 19:36

  De luitenant stelt verheugd vast bijval te vinden in de strijd tegen al te beetgare groentjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De indoctrinatie van de luitenant werpt vruchten af. Zij het geen al te beetgare vruchten uiteraard.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor