Vredesdreef3


Het is op een avond in september dat Captain Critic in het landelijke Vinderhoute een bezoek brengt aan restaurant Vredesdreef3 (exclusief spatie), gelegen in de Vredesdreef 3 (inclusief spatie). Het restaurant is een stuk groter dan je van buiten zou denken en is dan ook niet volledig gevuld. De kapitein neemt plaats aan zijn tafel achterin de zaal en gaat van start met een gin tonic met GauGin, een Belgische gin met Spaanse kruiden. De laatste jaren is het aantal Belgische gins bijna evenzeer gegroeid als het ego van Kristof Calvo. U hoort Captain Critic echter niet klagen, hij zal nog steeds geen neen zeggen tegen een goeie gin tonic, en hoe meer keuze, hoe beter.


De niet al te uitgebreide kaart (doorgaans een goed teken) is getooid met een aantal heerlijke gerechten (denk onder meer buikspek, eendenlever, tonijn en tarbot), maar na enige beraadslaging opteert de kapitein toch voor het menu. Met hapjes, twee voorgerechten, hoofdgerecht en dessert eerlijk geprijsd aan € 52. Een extra gerecht (zeebaars) is mogelijk voor € 10 extra, maar dan word je wel verplicht om een ander gerecht (Thaise tom kha kai) te laten vallen. Een toch wat vreemde keuze. Kleine tip: een ‘extra gerecht’ impliceert doorgaans dat je ook daadwerkelijk een éxtra gerecht krijgt, in plaats van er eentje te moeten vervangen door een ander. Geen man overboord uiteraard, Captain Critic deelt gewoon graag zijn tips met restaurateurs die het willen horen.


De amuses - hartige wafeltjes met room en een hapje met gerookte eendenborst - zijn een geslaagde manier om met het menu te beginnen. De amuse met eendenborst roept bij de kapitein associaties op met de smaak van de gevierde Bickysaus. Misschien wat vreemd in een restaurant met gastronomische aspiraties, maar de kapitein bedoelt dit helemaal niet slecht, integendeel: een subtiele mix van zoet, zuur, zout en krokant. Heb je veel meer nodig om van gastronomie te kunnen spreken?


De gekozen Italiaanse witte wijn gaat goed samen met de eerste gang: verzorgd gepresenteerde flan van bloemkool met warm gerookte zalm, bulgursalade, popcorn en citrus. Een heerlijk fris gerecht waar eigenlijk enkel de popcorn niet helemaal op z’n plaats is. Het is een speelse toevoeging, maar niet volledig gepast. De warm gerookte zalm is wel geslaagd, en de heerlijk zachte bloemkoolflan in combinatie met de zure toefjes gelei van citrus zorgen voor een gelaagd smakenpalet.


Een tom kha kai-soepje (een klassieker uit de Thaise keuken) op basis van kokosmelk, gember en citroengras leidt naar het hoofdgerecht: kalfsrug met flageoletboon, jus van sjalot en akkerzwam. Het kalfsvlees is mooi gegaard en de verschillende bereidingen van sjalot (onder meer enkele ringen opgelegde sjalot) zijn meer dan geslaagd. Met ook nog ’s een pureetje, een zalfje en enkele stukken romanesco ligt er misschien wel wat veel op het bord, maar geen enkele smaak zit verkeerd.


Het dessert valt op door het aardige oranjegele kleurgebruik. Als Captain Critic een man van de poëzie was, had hij hier ongetwijfeld suggesties van een zomerse zonsondergang temidden van de Vinderhoutse velden in gezien. De kapitein is echter een man van het proza en herkent vooral gepocheerde abrikoos met amandelroomijs, kletskop en agrumes. Opnieuw een geslaagd bord, en eigenlijk geldt hetzelfde als voor alle gangen: de porties zijn aanzienlijk, gemeten aan het verzadigd gevoel naar het eind van de avond toe, misschien zelfs wat té aanzienlijk. Het smakelijke brood dat aan tafel geserveerd en duchtig aangevuld werd, geraakte zelfs niet op. Maar eigenlijk haalt de kapitein hier luxeproblemen aan. Te veel eten? De gemiddelde Noord-Koreaan kent zelfs de betekenis van die drie woorden niet. Te veel brood? De kapitein moet er zich maar niet mee volproppen.


Lekker eten, verzorgde presentatie, vriendelijke bediening en een aangenaam kader? Daarvoor zou je al ’s naar Vinderhoute trekken. Ja, zélfs Captain Critic (maar vertel dat vooral niet verder).


Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor