La Pizzeria


Naast connoisseur van gastronomie is Captain Critic ook een filmkenner. In die hoedanigheid bevindt hij zich geregeld in de buurt van de verschillende Gentse bioscopen. Dit om bv. naar de nieuwste installatie in de grensverleggende FC De Kampioenen-franchise te gaan kijken. Benieuwd welke dolle fratsen Doortje, Bieke en Marcske deze keer zullen beleven. Voor alle duidelijkheid en in alle ernst: dat laatste is slechts een grapje. De kapitein zou enkel naar een FC De Kampioenen-film gaan kijken als dat een onmiddellijke voorwaarde was om het leven van één van zijn dierbaren te redden. En dan zou dat al een héél dierbare moeten zijn. Het is voor een ander soort film dat Captain Critic zich deze keer naar de Kinepolis begeeft, en dus moet er in de buurt ook iets gegeten worden.


Na ettelijke keren vruchteloos proberen, is het de kapitein eindelijk eens gelukt een tafeltje te bemachtigen bij La Pizzeria, dat na 23 jaar toch een soort cultstatus geniet in Gent. Je geraakt hier zonder te reserveren moeilijk aan een tafeltje, wat uiteraard ook te wijten is aan het feit dat er maar een 12-tal couverts zijn. De uitbaatster runt de zaak overigens volledig in haar eentje. Op de kaart staan er een honderdtal (!) pizza’s waaruit de kapitein dan maar de pizza diavola della casa kiest. ‘Della casa’ slaat in dit geval op het feit dat er gorgonzola gebruikt wordt in plaats van mozzarella en dat er ook champignons toegevoegd zijn. Captain Critic is geen pizzafascist en heeft er absoluut geen probleem mee dat klassieke pizza’s aangepast worden door ingrediënten te wijzigen of toe te voegen. Leg gewoon geen ananas op zijn pizza. Ananas en pizza worden best uit elkaars buurt gehouden, net zoals Filip Watteeuw best uit de buurt wordt gehouden van mobiliteitsplannen.


Een aangenaam geprijsd half litertje rode huiswijn vergezelt de pizza diavola della casa. Die is trouwens zeer geslaagd: een flinterdunne korst, krokant, en - naar echte Italiaanse traditie - niet al te rijkelijk belegd. De pikante worst is lekker maar had gerust nog wat pikanter mogen zijn. De gorgonzola en de champignon zijn geslaagde toevoegingen voor de klassieke diavola. Gezien de pizza niet al te zwaar was, neemt de kapitein nog een huisgemaakte tiramisu als nagerecht, waar hij geen spijt van heeft.


La Pizzeria is een uitstekend adres voor een smakelijke pizza zonder veel poespas. De zaak zelf is eenvoudig, maar net daardoor ook charmant. Net als de uitbaatster overigens (charmant dus, niet eenvoudig, de kapitein wil liever geen heibel). Ze houdt er uit zichzelf rekening mee dat veel mensen na hun pizza nog een cinemabezoek hebben ingepland en zorgt dat je tijdig kan vertrekken. Het lijkt hoogmoedig om je zaak ‘La Pizzeria’ te noemen, alsof het dé pizzeria zou zijn, maar eerlijk gezegd: het is op dit moment Captain Critic’s favoriete pizzeria in het Gentse.Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor