Nata Lisboa


Nata Lisboa is een Portugese keten die nu ook een vestiging in centrum Gent geopend heeft. Op de kaart staan Portugees geïnspireerde sandwiches, slaatjes en andere Portugese specialiteiten. Uit de naam van de zaak kan je al afleiden dat je er eveneens terecht kan voor de legendarische pastéis de nata, ook wel gekend als pastéis de Belém. Maar daarover hieronder meer.


De zaak is fris en modern ingericht. Helaas is dat eerste ook iets te letterlijk genomen. Het is namelijk wel degelijk behoorlijk fris in de zaak. Misschien moet iemand het management van Nata Lisboa verwittigen dat België een aanzienlijk koeler land is dan Portugal, en dat een degelijke verwarming geen overbodige luxe is, of dat je die op zijn minst moet aanzetten. Buiten het feit dat het er te koud is, is het wel aangenaam zitten in deze zaak. Van de behoorlijk uitgebreide kaart kiest Captain Critic een sandwich bacalhau, om te drinken een Sumol - wat na navraag bij een ober een Portugese Fanta-achtige limonade blijkt te zijn - en uiteraard ook enkele pastéis de nata als dessert. De kapitein haalt zijn allerbeste Portugese accent boven, trekt zijn mond alvast in vreemde bochten en bestelt aan de toog op zijn meest nasale toon zijn sandwich 'baakaalauw'. Tot zijn ontgoocheling herhaalt de jongeman achter de toog zijn bestelling echter uiterst Vlaams, alsof het een gedateerde tv-serie met Luk Wyns betrof: de sandwich bakeljauw. De kapitein verkeerde hier toch even onterecht in de waan dat hij zich in Portugal bevond, en niet in Oost-Vlaanderen, volgens kenners wel nog steeds het beste Vlaanderen.


Lang moet er niet gewacht worden op de bestelling, de bediening is trouwens vriendelijk en correct. De sandwich bacalhau is best lekker. Rustiek brood, Portugese gezouten kabeljauw in olijfolie, gesnipperde rode ui (geen witte, zoals vermeld op de kaart), gegrilde rode paprika, rucola en oregano. De kabeljauw is smakelijk en combineert goed met de overige ingrediënten. Lekker zijn ook de stukjes grof zout die af en toe tussen de tanden knarsen. Wel had de sandwich misschien iets rijkelijker belegd mogen zijn. Wanneer zijn sandwich op is, doet de kapitein zich tegoed aan zijn pastel de nata. Die is volgens de regels van de kunst bereid: het is alsof je een crème brûlée opeet die in plaats van in een potje, in een knapperig fijn bladerdeegje zit. Heerlijk. Pastéis de nata zijn het beste dat ooit uit Portugal gekomen is, na Cristiano Ronaldo. In de eeuwige tweestrijd Messi/Ronaldo heeft Captain Critic al lang de kant gekozen van de Portugese interseksueel. Lionel Messi is tegenwoordig een geblondeerd, volgetatoeëerd mietje geworden, je zou haast gaan denken dat hij een speler van Club Brugge was.


Hoe het ook zij, Nata Lisboa is best een aangenaam lunchadres in Gent. Als u ooit al ’s op reis geweest bent naar Portugal, en u heeft nog geen pastéis de nata gegeten (waarom, in godsnaam waarom? vraagt de kapitein zich oprecht af), dan kan u dat nu ook gewoon in Gent doen.
 Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor